Complete music for the piano
Gurdjieff/De Hartmann (6 cd)
Aangenaam Klassiek 2021

14,99

Hij is al ‘the leading exponent of minimalism’ (Fanfare) genoemd. Feit is dat de Nederlandse pianist Jeroen van Veen regelmatig met bijzondere, aan minimal music gerelateerde producties komt, zoals het complete pianowerk van het duo George Goerdjev en Thomas de Hartmann. Gurdjieff onderstreepte zijn esoterische filosofie met muziek uit boeddhistische tradities en soefitradities die hij samen met De Hartmann omzette in pianopartituren. Met een reis door in totaal 170 pianocomposities, verspreid over zes cd’s, neemt Jeroen van Veen u mee naar de kern van deze wonderlijk meditatieve wereld.

George Ivanovich Gurdjieff (1866/1877-1949) was een Armeens filosoof, mysticus, spiritueel leraar en componist van Armeense en Griekse afkomst, geboren in Alexandropol, in het Russische Rijk.  Gurdjieff leerde dat de meeste mensen geen eenheidsbewustzijn bezitten en dus hun leven in een staat van hypnotische “wakende slaap” leven, maar dat het mogelijk is om te ontwaken tot een hogere staat van bewustzijn en het volledige menselijke potentieel te bereiken.

De muziek van Gurdjieff / de Hartmann is het resultaat van een samenwerking tussen Gurdjieff en de Russische componist, Thomas de Hartmann. Gurdjieff reisde twintig jaar door het Midden-Oosten en Centraal-Azië om de leer, die nu zijn naam draagt, te ontdekken en te ontwikkelen. De muziek van Gurdjieff is meditatief en bezinnend en komt voort uit Oosterse melodieën en muziek die hij in afgelegen kloosters hoorde.

Van 1923 tot 1929 werkte Thomas de Hartmann nauw samen met Gurdjieff in zijn Instituut voor de Harmonische Ontwikkeling van de Mens buiten Parijs, waar hij de muziek die Gurdjieff tijdens zijn reizen componeerde, vertaalde in Europese notatie. Wat de instrumentatie betreft, de voorstelling is gestript tot niet meer dan een enkele piano. De Hartmann gebruikt de lege ruimte tussen de noten om te genieten van resonantie, waardoor hij opmerkelijke diepte en betekenis weet te vangen.

De Nederlandse pianist Jeroen van Veen, een pionier op het gebied van ongebruikelijk repertoire, nam de complete pianomuziek van Gurdjieff/De Hartmann op, 6 CD’s met buitengewone, meditatieve en diep spirituele muziek.

 

Reviews

Categorie:

Beschrijving

 

Componist: Gurdjieff, De Hartmann
Werken:  de complete pianowerken van Gurdjieff, De Hartmann
Uitvoerende(n): Jeroen van Veen

 

Label: Brilliant classics